Een gigantische explosie in Siberië verwoestte 2000 vierkante kilometer bos, maar er werd geen krater gevonden. Het wordt vaak toegeschreven aan een meteoroïde of komeet, maar bewijs ontbreekt.
De Toengoeska-explosie vond plaats op 30 juni 1908 in een afgelegen gebied nabij de rivier de Toengoeska in Siberië, Rusland. Het was een enorme explosie die wordt toegeschreven aan de ontploffing van een meteoroïde of komeetfragment in de atmosfeer, op een hoogte van ongeveer 5 tot 10 kilometer. De kracht van de explosie wordt geschat op 10-15 megaton TNT, ongeveer 1000 keer krachtiger dan de atoombom op Hiroshima.
Belangrijkste gevolgen:
- Schade: De explosie vernietigde ongeveer 2000 vierkante kilometer aan taiga (bos) en legde naar schatting 80 miljoen bomen plat. Gelukkig vielen er weinig tot geen menselijke slachtoffers, omdat het gebied dunbevolkt was.
- Seismische en atmosferische effecten: De schokgolven werden wereldwijd geregistreerd door seismografen. Ook werden er dagenlang ongewoon heldere luchten gerapporteerd in Europa en Azië, waarschijnlijk door stofdeeltjes in de atmosfeer.
- Wetenschappelijk onderzoek: Het gebied werd pas in 1927 uitgebreid onderzocht door een expeditie onder leiding van Leonid Koelik. Hij vond geen inslagkrater, wat het idee bevestigde dat de explosie in de lucht plaatsvond.
Mogelijke oorzaken:
- De meest gangbare theorie is dat een meteoroïde of fragment van een komeet, bestaande uit ijs en stof, de explosie veroorzaakte.
- Andere theorieën variëren van vulkanische gassen tot exotische hypothesen, zoals een kleine zwart gat of antimaterie, maar deze worden niet breed geaccepteerd.
De Toengoeska-explosie blijft een van de meest fascinerende en mysterieuze natuurlijke gebeurtenissen van de moderne tijd. Het incident heeft wetenschappers geïnspireerd om meer te leren over het risico van objecten uit de ruimte die de aarde kunnen raken.